Hava kirliliği raporu: 100 bin erken ölüm önlenebilir
Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu Sağlık ve Çevre Birliği-HEAL, Türkiye’de kömüre dayalı elektrik üretiminin neden olduğu hava kirliliğinin sağlık yükü ve maliyeti konusunda 2015 yılından beri çalışıyor. HEAL’in 2021 araştırmasına göre, Türkiye yılda 6 milyon avroluk sağlık maliyetine neden oluyor ki bu da Türkiye’nin sağlık harcamalarının neredeyse yüzde 27’sine denk geliyor. Ayrıca rapora göre önlem alınırsa 100 bin kişinin erken ölümü önlenebilir.
KÖMÜR SANTRALLERİ KAPALI OLURSA…
2022 yılı sonunda yayınlanan bir diğer HEAL çalışması ise 2030 yılına kadar kömürlü termik santrallerin kapatılması halinde hava kirliliğinin nasıl azalacağına dair önemli veriler ortaya koydu. 2030 yılını referans almamızın nedeni ise en uygun yılın 2030 olması. geçen yıl açıklanan resmi 2053 net sıfır hedefine ulaşmak için kömürlü termik santrallerin kapatılması. Bu araştırmaya göre, kömüre dayalı termik santrallerin 2030 yılına kadar resmi izin süresinden (ortalama 2050’ye tekabül ediyor) önce kapatılması elektrik sisteminde herhangi bir güvenlik sorunu yaratmazken, 102 bin kişi erken, 194 milyar kişi hayatını kaybediyor. havayı kirletici emisyonlar sayesinde sağlıkta avro azaltılacak. maliyetlerden kaçınılabilir.
HEAL, son teknoloji ile donatılmış kömürlü termik santrallerin kağıt üzerinde “temiz” olup olmadığını, yönetmeliğe uygun olup olmadığını, kirlilik yaratıp yaratmadığını aynı zamanda yaptığı araştırmalarla netleştirmeyi amaçlıyor. Araştırmalar, “Endüstriyel Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olan bu santrallerin bile temiz olmadıklarını ve işletmeye alınmaları halinde 46 bin erken ölüme ve 185 milyar sağlık maliyetine neden olacağını gösteriyor. TÜİK verilerine göre ülkemizde her yıl 565 bin kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybediyor. Ortalama 35 yıl çalıştığı varsayılan ve “temiz” olduğu varsayılan bu santrallerin baca gazı kirlilik seviyelerindeki ‘mevzuata uyum’ nedeniyle tahmin edilen erken ölüm sayısı, Türkiye’nin yaklaşık onda biri kadardır. yıllık resmi ölümler
Sağlık ve Çevre Sendikası-HEAL, 35 yıl çalışacağını göz önünde bulundurarak, diğer sağlık sorunlarına bağlı sağlık maliyetlerinin yanı sıra sadece baca gazlarındaki kirlilik nedeniyle oluşacak erken ölümler ve erken ölümleri gösteren bir tablo hazırlamıştır. çalışma süreci.
Tablodaki bulgular şöyle:
Hava kalitesi modelleri ÇED raporlarında yer almakta ve bunun üzerinden mevzuata uygunluğu kontrol edilmektedir. Ancak tabloda çok net olarak görülebilen bir nokta daha var; Bu “temiz” santrallerin kapasitesi, santralin ne kadar elektrik üreteceğini ve dolayısıyla ne kadar kömür tüketeceğini gösterse de santrallerin neden olduğu hava kirliliği, sonlu olarak tutulan hava kirliliği dağıtım bölgesinin çok ötesindedir. ÇED raporları. Hava kirletici emisyonlar doğal olarak kaynaklarından uzaklaşabilir ve atmosferdeki diğer kirleticiler ve doğal kaynaklar tarafından yansıtılabilir; Örneğin atmosferdeki oksijen ve nitrojen oksitler güneş ışığına maruz kaldığında yer seviyesinde ozon oluşumu gibi birçok reaksiyon gerçekleşebilir. Ayrıca hava kirleticiler, hava sıcaklığı, nem ve diğer faktörler gibi çevre koşullarına bağlı olarak hareket ederler. HEAL’in bu araştırmasında, mevcut diğer kömürlü termik santrallerin yanı sıra santrallerin de mevcut hava kirliliğini yansıtması dikkate alındı. Aynı zamanda “temiz” olduğu düşünülen ve baca gazı kirletici emisyonları mevzuata uygun olan bu santrallerin sağlık etkisi bölge nüfusu ile doğrudan ilişkilidir.
Aşağıda listelenen santrallerin birçoğu 2023 Nisan ayında birden fazla rafa kaldırılmış olsa da, bu tablo baca gazı odaklı mevzuata uymasına rağmen temiz olmayan kömürlü termik santrallere en iyi örnektir. Tablo, 2021 yılında ülkede planlanan santrallerin (izin süreci, ÇED süreci, lisanslı) “arıtılmış” baca gazı kirletici emisyonları nedeniyle 35 yıllık işletme döneminde neden olacağı varsayılan erken ölüm ve sağlık maliyetlerini göstermektedir. , vesaire.).